Mental coaching - AVV SDZ

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Mental coaching

Sportpedagoog Jesper Jobse

Jesper is het aanspreekpunt voor (ouders van) spelers, trainers en coaches met vragen op het gebied van ‘persoonlijk functioneren’ en ‘spelplezier’.
Naast sportpedagoog, is Jesper ook basketbalprof; eerder ehaalde hij met zijn 3x3 ploeg zilver op het WK in Frankrijk. Van voetbal heeft hij naar eigen zeggen ‘vrij weinig’ verstand. Maar dat is volgens Jobse nou juist een voordeel… 

Wat doet een sportpedagoog?
Een sportpedagoog is iemand die spelers, trainers en coaches helpt om met zoveel mogelijk plezier en voldoening te sporten. In een goede teamspirit, het beste van jezelf geven en je ontwikkelen, dat is waarvoor we het met z’n allen doen. Of je nou (ouder van een) speler bent, trainer of coach. Maar stel nou, dat je kind ontmoedigd raakt door een coach die veel schreeuwt. Of je hebt als trainer een paar ongemotiveerde pubers in je team, die de training regelmatig verstieren… Natuurlijk, overal is wel eens wat. Maar als het aanhoudt, loop je toch met een veel minder goed gevoel van het veld af, dan je van plan was. En dat is jammer, want voor je het weet neem je dat gevoel mee naar huis.

Jesper Jobse is er om mee te sparren over zaken waar je als trainer, coach of (ouder van een) speler tegenaan loopt. Jesper: ”Ik houd me niet bezig met de technische vaardigheden van spelers. In die zin is het echt een voordeel dat ik zelf geen voetballer ben. Ik registreer hoe spelers zich gedragen op het veld, hoe ze reageren op coaching, waar ze energie van krijgen, wanneer ze afhaken, wat hun lichaamstaal verraad, etc. Die informatie helpt je afstand te nemen en met een frisse blik naar de situatie te kijken. In overleg zoeken we dan naar manieren om het spelplezier te herstellen of te vergroten. Soms kun je dan echt stappen maken. Dat is fantastisch! 

Kinderen in hun kracht helpen
Voor Jobse is sport ook een prachtige manier om kinderen te leren dealen met dingen die ze ook in de rest van hun leven kunnen tegenkomen; omgaan met regels en grenzen, autoriteit en macht, tegenslagen en teleurstellingen, het zijn allemaal zaken waar je op het voetbalveld mee te maken krijgt. Jesper: “Als ouder ben je geneigd om problemen waarmee je kind wordt geconfronteerd over te nemen en uit de weg te ruimen. En soms is dat ook goed en nodig. Maar als het even kan, help ik een kind liever in zijn kracht; Wanneer voel je je ontspannen en goed? En hoe kun je dat gevoel meenemen naar momenten die lastig voor je zijn? Door een kind mede-eigenaar te maken van het proces, is het niet langer overgeleverd aan de situatie. Het voelt zich geen slachtoffer meer. Gaandeweg ontdekken kinderen dat ze heel goed in staat zijn zèlf iets aan een vervelende situatie te veranderen of om te zorgen dat ze er minder last van hebben. Dan kantelt de negatieve ervaring en komt er ruimte voor ontwikkeling en aansturing. Daarvan groeit hun zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is het best denkbare fundament van waaruit je dingen kunt leren. Het is een beweging die zichzelf versterkt.”

Voor trainers en coaches: 

  • Organiseren van bijeenkomsten voor trainers/coaches
  • Coaching on the job van trainers en coaches
  • Cursus Jeugdsportbegeleider in de Praktijk

Voor spelers:

  • Teambuilding
  • Teamaanpak bij ongewenst gedrag
  • Begeleiding individuele spelers 

Meer weten?
Jesper is niet op vaste dagen bij SDZ. Maar je kunt hem altijd mailen: jesper@avv-sdz.nl. Dan neemt hij z.s.m. contact met je op.
Wil je meer weten over Jesper? Kijk dan op www.passandplay.nl of www.sportpedagoog.com.

 
voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!